Tšiili. Santiago. Reisikiri Eestlased maailmas. Heivi Herne reisikiri

Santiago – esimene päev Santiagos. Tšiili reiskiri III osa.

Santiago de Chile Tšiili pealinn 19.jaanuar ja sooja 30C. Minu esimene päev Santiagos oli nä väga töine, turisti seisukohast. Kõmpisin metroopeatusest siis kohvri ja roosa seljakotiga, jalas kõrge kontsaga saapad ja seljas villane kleit sinna kohta kust pidin korteri võtmed saama. Ma lihtsalt ei viitsinud lennjuaamas hakata riideid ja jalanõusid vahetama, sest kella 10 paiku ei olnud väljas veel väga palav. Siis, aga kui juba linnas kõndisin hakkas küll palav, aga ega seal keegi mind sellepärast ei vaadanud, et saapad jalas. Linn on suur ja rahvast on igasugust. Enamus ongi pikkade pükstega ja kinniste jalanõudega nii mehed kui naised. Pigem torkasin ma silma seetõttu, et olen hele ning teine asi, et nende mõistes ikka ilmselt üsna pikk. Enamus naisi on siin mulle õlani ning mees, kes on minu pikkune (170cm), on siin ikka ilmselgelt pikk mees.

Kes veel ei tea, siis ma olen siin üksinda, sest see keda Tšiili huvitas ei saanud kahjuks olude sunnil siia tulla. Teisi sõpru Tšiili ei huvitanud või lihtsalt ei sobinud see aeg reisimiseks, mis iganes. Ma olen ennegi üksi reisinud ja üksi reisimine on sageli palju põnevam ja arendavam kui kellegiga koos. Minu üksinda tehtud resid on olnud alati kõige huvitavamad. Kõik alati sõltub olukorrast, eesmärgist jne.

Santiago

Niisiis jõudsin sinna majja kust pidin võtmed saama ilma suuremate seiklusteta. Seal on suurte majade uksed alt lukus ja all fuajees on nö retseptsioon, kus istub keegi alati valves. Täpselt samuti on ka Valencias võib olla mujal Hispaanias ka. Küsisin retseptsioonis olevalt mehelt võtmeid, vaatas ja ütles, et ei ole. Siis andsin talle oma apartemendi omaniku nime ja tel numbri ja ta kohe abivalmilt helistas. Omanik, kelle nimi on Claudia pidi kohe tulema. Selle üle ma üldse ei imestanud, et neil on ajaliselt väike nihe sees, see on lõunamaades ju täiesti normaalne. Ta oli isegi nii abivalmis, et lubas mulle sissepääsu enne kella 15:00.

Tutvumine korteri omanikuga.

Mõtesin, et vahetan seal oodates siis ajaviiteks oma riided ära ja küsisin kus asub WC ning mind saadeti maja 35-ndale korrusele. Seal olid WC-d ja katusebassein, nii nagu pidi minu renditud kohaski olema. Kui alla tagasi jõudsin, siis juba oligi korteri omanik saabunud. Kuna mul on Whatsappis oma pilt, siis ta tundis mind kohe ära. Tervitas nagu vana sõpra, mis on neile ikka kohane, kallistus ja põsemusi. Erinevalt Hispaaniast, on neil 1 põsemusi. Hispaanias on 2 põsemusi ?.

Caludia hakkas kohe kiiresti kõike hispaania keeles seletama ja imekombel ma sain isegi peaagu kõigest aru, pakun, et 90%. Iseasi oli mul rääkimisega, see võtab lihtsalt rohkem mõtlemisaega, kuna mul pole 2.a. olnud aktiivset praktikat. Nende hääldus on ka natuke teine, kui Hispaanias, aga üldiselt saan ma ikka aru. Ta oli oma autoga, mees juhtis ja väike tütar Regina oli samuti autos, kes saab 3. päeva pärast 3. aastaseks. Neil on veel 3 poega, seda sain samuti teada.

Minu korter oli 1 tänava bloki jagu edasi kahe tänava nurgal ning nad viisid mind lahkelt autoga sinna kohale. Erinevalt USA-st tuleb siin ikka korteri üürija kohale ja seletab ise kõik ära. Selle 5 minutilise sõiduga jõudsime juba päris palju infot vahetada. Neil käib jutt ja tutvus kähku. Loomulikult küsis mees kust ma olen ja küsis kas Eestis on kõik blondid ning ütles, et siis ta kolib ära Eestisse elama. Naljaga muidugi ja ega selle peale naine ka ei pahandanud. See on ju teada, et neile blondid juuksed ja sinised silmad meeldivad. Mina jõudsin tutvustada natuke Eestit, kus see asub, palju inimesi, kas kõik on blondid, mis kliima jne. Caludia muidugi teadis, et olen Eestist ja ütles, et kui nägi, et ma olin korteri broneerinud, siis mõtles, kohe, et wou, enne pole kedagi Eestist tal olnud. Selle üle ma muidugi ei imesta.

Minu Santiago apartement.

Sõitsime maja alla graaži ja seal on maa all 7 korrust graaaži. Maja ise on 33 korruseline ja ma asun 29-ndal korrusel. Apatrment on 2 toaline, üks magamistuba ja avatud tuba kööginurgaga, WC ja vannituba on koos. Pakun, et kokku ca 40m2. Olemas on telekas, raadio, kööginurgas kõik vajalikud asjad: nõud, kohviautomaat (filtri kohvile) mikrouun, potid, pannid jne. Caludia tutvustas mulle kõik kiirest ära, lisaks korterile ka ümbruse, mis kus asub. Peaagu vastas on kohe politsejaoskond ja seetõttu on naabruskond (barrio) turvaline ja vaike. Poed, peamised vaatamisväärsused ja kõik on läheduses, samas pole akna all, ega kuuldekugusel baare ega pubisid. Seetõttu on tõesti vaikne piirkond. Bassein on katusel ja avatud iga päev kella 10:00- 20:00. See on väga hästi neil korraldatud, eks selge, et õhtul kinni, et ei tekiks kellelgi soovi seal pidu pidama hakata. Ümberringi on peaaegu kõikidel majadel katusel basseinid. Ilmselgelt antakse paljusid kortereid täpselt sama moodi rendile turistidele. Öised basseinipeod kõrghoonete katustel oleks vägagi ohtlikud. Claudia ütles, et kui keegi alla valvelauas küsib, et kus ma elan või kes olen, siis ütleksin, et olen tema sõber. Siiani keegi küsinud ei ole.

Esmane tutvus Santiago kesklinnaga.

Kuigi pikk lend ja öö lennukis olid seljataga, läksin ma üsna kiiresti linnaga tutvuma. Mul on selline tava, et lähen uurin kohe mis ümbuses toimub. Teine asi oli see, et mul polnud kaasas suviseid jalanõusid. Kotti viskasin ühe mitu aastat vana kleidi. Tegelikult ma nii tavatsengi minna vanade riietega ning siis ostan kohapealt endale riided, et sulanduda kohalikega. Kui kannad samu riideid nagu kohalikudki, siis sind turistiks ei peeta. Nii ma siis jõudsingi kohe esimesel päeval poodidesse, sest Londonist ma ei saanud endale neid riideid, mis siin kantakse osta. Muidugi on siin ka olemas kõik firmapoed, aga sellel pole mõtet, osta siit täpselt samu riideid ja asju mida ma saan igal pool mujal osta.

Sattusin kohe jalakäijate promenaadile, mis on minu elukoha lähedal. See oli tihedalt nii väikeseid kui suuri poode täis. Allahindlused samuti 50%-70%. Ostsingi siis endale kohalikud mõnusad kerge jalanõud ca 20€ eest, veel ostsin rahuvusmustriga 2 kleiti ja mustrilise koti millega sünnib nii linnas käi kui rannas.

Santiago hinnad.

Plaza de Armas Santiagos.

Jalutades jõudsin veel Plaza de Armas-ele, mis on Santiago peamine plats ehk nagu meil Raekoja platsid ning rajatud 1541.a. Sinna oli mul plaanis minna ning jalad sinna mind kandsid. Kes soovib rohkem selle kohta ajaloost lugeda, siis saab teha seda siit. Plaza de Armas asub minu ööbimiskohast 500 m jalutuskäigu kaugusel. Vaata kaardilt Santiago kesklinna siit.

Esimene päev Santiagos lõppes basseinis ujumisega ning rõdul kerge õhtuse snäkiga, milleks olid maasikad, rannakarbid ja oliivid.

Ma ei hakka ajaloolisi fakte oma blogis väga ringi kirjutama, seda infot leiab igalt poolt. Pole mõtet seda siia ringi kirjutada. See, millest mina kirjutan, on praegune käesolev hetk ja vahetud muljad kohadest ja olukordadest. Homme, kuu aja pärast ja aasta pärast võib olla kõik teisti ja kindlasti on teise inimese silmade läbi kohad ja olukorrad teistsugused.

Santiago ja ööbimine. Kus ööbida Santiagos?

Üks asi, mida ma kindlasti soovita neile, kes plaanivad minna Santiagosse. Rentige endale kesklinnas apartement, selline mis asub võimalikult kõrgel ja vaadake selline kus on katusel bassein. See on elamus, mida soovitan igaühele. Unistuste vaade kõrghoonest öisele tuledes suurlinnale, taamal kõrguvad mäed. See on see, mida me paljudes filmides oleme näinud. Kujutage ennast ette nautimas seda vaadet õhtul oma rõdult õhtul või ujumas suurlinna kõrghoone katusel olevas basseinis. Väljas on soe 25C, päike paistab ja kerge tuul jahutab. See on hoopis midagi muud, mis rannas enda kuumutamine või midagi muud mis hotelli basseinis. See ongi nagu su enda elukoht. Just see on mul siin ja praegu reaalajas olemas.

Reisi lõpus ma kirjutan kokkuvõtva postituse, kuhu panen kokku kõik vajaliku ja soovitusliku info neile, kelle on huvi minna Tšiili ja Santiagosse. Kuhu soovitan minna, kuhu mitte minna, mis kus maksab, mida teha. Muidugi nii palju, kui minul õnnestub siin teada saada. On selge, et mõne aasta pärast on see info juba aegunud. Kellel tekib huvi reisida Tšiili, siis pole vaja siit ja sealt seda infot hakata kokku otsima, saab vaadata minu blogist reisi lõpus.

Miks Tšiili?

Miks Tšiili, sellest kirjutan ma oma järgmises postituses. Ma olen Tšiilis kokku 14 päeva ehk kaks nädalat. Minu tagasilend on 1. veebruaril ja see on läbi Brasiilia Londonisse ning 3. veebruaril lendan Londonist tagasi Eestisse. Mul on siin kokku pandud pärsi tihe kava. Selleks, et teil oleks põnevam, ma oma kava ei avalikusta vaid kirjutan jooksvalt, kus olen käinud olen ja mida olen näinud. Mul tuleb siin 3 siselendu, üks ca 1800 km kaugusele põhja ja mitmeid ühepäevaseid reise. Praegu on teil kell 4:30 ja 21. jaanuar. Minul on kell 23:30 ja 20. jaanuar. Olen oma postitustega tegelikult 1 päeva võrra maas, aga loodan järje peale saada. Homme hommikul algusega kell 6:10 on mul väljasõit Santiagost. Siis võetakse mind minu apartemendi juurest peale ja see sõit on kokku ka ca 8-9 tundi, ehk siis terve päeva. Jääge kuuldele, sõbrad ……

Loe edasi minu Tšiili seikluse ja järgmiste päevade kohta siit.

Keda huvitab Hispaania ja Valnecia, siis selle kohta saab lugeda siit.

About the author

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga