Napoli Itaalia Dante plats

Napoli – uue aasta esimene päev Itaalias

Napoli on minu selle korra reisi sihtkoht. Selle reisiga ma tähistan uue aast algust. Seega lendasin siia just nimelt 1. jaanuaril. Mida teed esimesel jaanuaril, seda teed terve aasta. Kuna minu soov on reisida, siis tuligi selline plaan ja tuli üsna ootamatult alles jõuluda ajal. Seega ma ei jõudnud väga pikalt ennast ette valmistada ja täpset kava paigas ei olnud. Vaatasin kohta kus oleks soojem, kui meil, kuhu oleks lihtne minna ja kus oleks ajalugu ning ka head sööki loomulikult.

Kui koht valitud ja lennupiletid ostedu sai kiiresti ka majutus broneeritud. Üldine kondikava sai mul muidugi paika, vanalinn esmane koht. Seetõttu ma broneerisin endale ka hotelli või hosteli vanalinnas. Asjad läksid aasta lõpus ka nii kiireks, et siis, kui majutust broneerisin jõudsin vaadata, et oleks lisaks kesklinnale ka mugav majutuskohta lennujaamast minna. Tundus päris mugav olevat, umbes 30 min mingi bussiga sõitu ja siis natuke jalgsi.

Napolisse minek

Teadagi, et praeguses olukorras reisimine natuke keeruline kõigi nende lisa registreerimistega ning selgus, et pean lisaks vaktsineerimispassile veel ka testi tegema. Seda oli mul vaja aga teha 1 päev enne, sest kehtivus oli vajalik 24H. alguses kusagil aeg ei olnud saada ja sain aja 31. pärastlõunaks, mõned tunnid oleks testi kehtivusest üle läinud. Õnneks aga tehti Confiod testimispunktid ka 1. jaanuariks lahti ja sain oma aja ringi tõsta.

Kuidas minna Napolisse?

Tallinnast Napolisse on praegu väga lihtne minna, sest sinna saab otse Ryanair’iga. Kuna lennuk oli minnes pooltühi, siis lahke stjuuradess paigutas mu istuma sinna kus on rohkem jalaruumi, sest need kohad olid täitsa tühjad. Uus aasta algas vedamiseg ;), loodan, et nii läheb ka edaspidi. Lennuk jõuab Napolisse 20:30 kohaliku aja järgi.

Lennupiletid olid muidugi tohutult soodsad ja ega see majutus siin 5 ööks ka suurt midagi maksnud, samas mingis 4* hotellis oleks selle raha eest saanud 1,5 ööd ööbida.

Natuke fakte Napoli kohta

Napoli tähendab “New City” ehk “Uus linn”. Napolis on elanikke natuke üle 3,1 miljoni ning asutatud on Napoli keerklaste poolt esimestel aastatuhendel eKr. Seega on Napoli üks vanimaid linnu maailmas. Seetõttu on ka Napoli vanalinn üks suurema suurim omataoline Euroopas ja on kantud UNESCO maailmapärandi nimistusse. Seda on muidugi näha ka igal sammul vanalinnas ringi kõndides. Ajaloolis kirikuid ja muid hooneid ning platse on erinevatest ajastustest tohutult. Kui rohkem huvi ajaloo kohta, siis seda leiab netist.

Mis veel Napolit iseloomustab on pitsa, just Napoli on see koht kus nö leiutati ja hakati pakkuma meile kõigile tuntud pitsat. Ning kuulus “Margherita Pizza” – pitsa Margarita, on saanud oma nime kuninganna Margherita järgi.

Seiklemine Napoli ööbimiskohta

Natukene oli seiklusi ka majutuskohta minekuga, seiklusi peab ikka olema, muidu pole õige reis. Kuna nüüd me oleme ju harjunud (ok – vähemalt mina olen harjunud), et internett on olemas kogu aeg igal pool Euroopas, siis ma endale Napoli kaarti alla ei laadinud ega ühtegi kohta minekut ei salvestanud samuti mitte. Ei pannud isegi mitte kirja. Kui ma oktoobris käisin Garda järve ääres, siis ma panin oma majutuskohtades aadressid ja telefonid vähemalt kirja. Kuna siis kõik toimis, siis nüüd ma ei pannud kirja midagi. No vot ja nüüd vedas mind internett alt. Mida ei ole, seda ei ole. Kõik roamingud on sees 10x restardin, vahel korraks on. Samas, siis kui oktoobris käisin toimis kõik imehästi. Nüüd siis mitte mõhkugi ei tea kuhu minna. No umbes tegelikult teadsin ikka ja googli kalendrist sain ka aadressi kätte.

Seega hakkasin asjadele loominguliselt lähenema. Mingi lennujaama buss tuli millele siis läksin ja teadsin, et Central Station (keskne raudteejaam) oli see kust pidi metrooga edasi saama. Sellele bussile trügis veel mitmeid eestlasi kes lennukis olid. Nad olid ka lennujaamas juba tükk aega tiirelnud, olin neid mitmes kohas kohanud. Küsisin nende eestlaste käest, kuidas neil netiga lugu. Sain vastus, et pidid ka sebima ja panema käsitsi ühendamise. Mul see ei toiminud üldse. No mis teha, nagu kui netti pole, siis nagu “pime kana” oma tera otsimas :).

Elu ilma internetita

Hakkasin nö käsikaudu liikuma. Vahepeal sain mingit googli kaarti ka natuke näha ja sain teada, et pean võtma metroo liini nr 1. Metroojaam oli samas kohas kus see tsentraalne raudteejaam. Oli väga suur jaam tegelikult. Katsusin siis seda L 1 liini leida ja lootsin, et istun õiges suunas liikva rongi peale. Jaam oli tegelikult üsna tühi ja poed kõik kinni. Politsei ja sõjaväelased patrullisid igal pool. Mõni üksik inimen uitas, kodutud magasid nurkades ja “vabakutselised” naised patrullisid ka nurkade taga. Katsusin silte järgides leida pääsu liinile L1 ja käisin kogu maapalse ja maalause osa läbi. Aga kohta, kust ma sellele L1 liinile saaksin minna ei leidnud.

Sõitsin siis maa alusest osast tagas maa peale ja läksin politsei käest küsima. Ega nad inglise keelt siin ikka ei oska küll. Kuna ma natuke räägin ka hispaania keelt, siis sellest nad saavad rohkem aru kui inglise eelest. Selgus, et L1 liin on üldse kinni. No ja google mulle seda soovitas! Õnneks sain telefonist neile näitada aadressi ja sain teada, et saan minna rongiga 1 peatus edasi. Muidugi oleksin saanud ka taksoga minna, aga ma ei kujuta ette palju see oleks võinud 1.jaanuaril maksta, igatahes ma ei läinud isegi mitte küsima seda hinda. Kui ma üksi reisin, siis ma tavaliselt kasutan ühistransporti, et nö kohalikku ellu sulanduda.

Rongisõit on ajavõit

Läksin siis alla uuesti raudteejaama perroonil. Esimesel kelleajal rongi ei tulnud mis pidi tulema, aga siis peagi tuli. No ja oli ikka rong, haahhaa. Tegelikult proovisin ma leida kohta kust ma saaks teada, kuhu see rong üldse sõidab, et kas ikka peatub seal kus vaja ja osta piltit. Seda infot ma ei leidnud. Piletite ostmise automaadid olid küll 1. korrusel, ilmselt oleksin sealt pidanud ostma. Seega sõitsin jänest.

Rongis oli üks suht viisaka olemisega mees, kelle käest küsisin, et kas see rong ikka läheb sinna peatusesse. Ta vastas, et jah läheb, lubas mulle märku anda. Tegelikult oligi 1 peatus mul sõita. See mees hakkas kohe minuga selle peale juttu tegema, et kas ma olen esimest korda ja kas mul on sõbrad siin. Ma vastasin kindlalt, et on jah sõber, et lähen talle külla. Ta pakkus veel abi, et kas tahan tuleb kaasa ja juhatab mind kuhu vaja ;). Tänasin ja ütlesin, et saan ise hakkama.

Siis kui rongist välja sain, siis juba natuke google map mul töötas ka. Seega sain õige suuna kätte kuhu liikuda. Kuna minu check in oli hilisem kui tavaaeg, siis ma olin neid juba enne teavitanud, et jõuan hiljem ja olime kokku leppinud. Igaks juhuks helistasin kui hakkasin majale lähenema. Ta palus mul helistada kui olen maja juures, et tuleb alla vastu. Seda ma ka tegin, sest seda sissepääsu ma poleks ise kuidagi leidnud ja välisuks, mis viis sisehoovi oli kinni.

Hosteli peremees tuli ilusti mulle alla vastu. Seda ust ma poleks küll ära arvanud, et sealt vaja sisse minna. sain põhjaliku intruktaaži ja peotäie võtmeid. Õnneks nad siin räägivad ikka inglise keelt. Lahe on see, et vannituba on koridoris jagatud teise toaga ja ilma kütteta. Seega dušši alla minek omaette seiklus. Pidin lausa eelnevalt mediteerima ja ennast kokku võtma, et see asi ära teha. Õnneks vesi on soe, olme optimistlikud ja postiivsed :).

Selle hosteli, kus ma ööbisin leiab Agodast, siit. Napoli Retro hind on mudugi väga soodne ja väga põnev maja samuti :).

See on siis minu tuba, vannituba ja kõik muu mis eluks vajalik järgmised 5 ööpäeva

Napoli ilm talvel

Ilm on selline meie halvema suve ilm. Praegu on sooja 15-16C päeval ja öösel 10-11C. Päike tõuseb 7:27 ja loojub 16:46, õhu niiskus 81%. igatahes pikemalt valge kui meil ja normaalselt soe. Muidugi selles hotellis on õhkküte ja kui ma öösel saabusin oli toas sama soe nagu väljas. Ja mis teha, ütlen ausalt, et läksin kampsuniga magama. Ööga sai mu tuba juba üsna soojaks ja töötab küte 23C peal. See on täiesti normaalne, kuna laed on kõrged, siis madalal voodis on ilmselt 18-19C.

Mõned Napoli vanalinna tänavavaated

Kus Napolis ööbida?

Soovitan otsida majutuskohti Agoda-st.

Hea hinna ja kvaliteedis suhtega kesklinna hotell on Hotel des Artistes, Naples.

Loe edasi Napoli kohta ja vanalinna kohta, kus süüa, mida teha järgmises postitused siit.

Loe ka minu Itaalia reisist Garda järve äärde siit.

Huvitavaid fakte Napoli kohta leiad siit.

About the author

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga